Markedskommentar februar 2025

Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.

Verdensindeksen (MSCI World), amerikanske S&P 500 og Oslo Børs kom inn på den negative siden av streken i februar etter nedgang siste tredjedel av måneden. Den nordiske Vinx-indeksen var opp etter sterk utvikling i Danmark. Vi så tegn til rotasjon ut av Mag 7-aksjene til fordel for europeiske aksjer, som var opp i februar.

I Norden (MSCI Nordic) utviklet aksjer innen kraft, kommunikasjonstjenester og finans seg sterkest i februar. Innen kraft var Ørsted opp 19% etter svak utvikling siste året. De svakeste sektorene var syklisk konsum, eiendom og energi. Innen energi var Neste spesielt svak etter skuffende resultater og varsel om økte investeringer.

Kvartalsrapporteringen for fjerde kvartal var noe blandet i Norden. Mens det var noe bedre enn analytikerne forventet for EBIT og EPS i gjennomsnitt, så ble 2025 forventet EPS kuttet noe i gjennomsnitt. Aksjekursutvikling på rapporteringsdagen var relativt nøytral i gjennomsnitt. Selskapene på Oslo Børs rapporterte noe svakere i gjennomsnitt og så negativ justering av 2025-estimatene.

Global veksttakt ventes å ha svekket seg videre i februar med svak global total-PMI. Det er spesielt amerikanske og franske tjeneste-PMI’er som står for den store nedgangen, noe veiet opp av Kina. Den amerikanske manufacturing ISM kom inn betydelig lavere enn forrige måned, og under konsensus forventing. I tillegg viser private konsumtall og konsumentsentiment svake tegn i USA. Økte tollbarrierer, ønsket om kutt i offentlig sektor og generelt høyere geopolitisk usikkerhet etter Trumps tiltredelse kan fortsette å svekke bildet.

I USA overrasket KPI og kjerne-KPi på oppsiden med hhv 3,0% og 3,3% i februar, mens PCE-deflatoren også var noe over Feds forventning. Sentralbankens møtenotater viste at komiteen ønsker å se mer forbedring i inflasjonstallene før videre rentekutt. Markedet priser likevel inn 2-3 kutt i 2025.

KPI i Norge kom også inn over forventning med KPI og kjerne-KPI på hhv 2,3% og 2,8%. Markedet forventer nå rentekutt i mars og to videre kutt i 2025. Med lønnsinflasjon på rundt 4%, god fart i forbrukernes konsum og et sterkt boligmarked vil justering av rentebanen antakelig avhenge av farten i verdensøkonomiens påvirkning på norsk økonomi.

I EU fortsetter den økonomiske aktiviteten på den svake siden og inflasjonen er omtrent ved inflasjonsmålet. Markedet venter videre 3-4 rentekutt i 2025.

Lange statsrenter falt i USA i februar. Den amerikanske 10-åringen var ned 33 bps til 4,21%. Norske, svenske og tyske langrenter så liten endring. Amerikanske 10-årige ‘inflasjonsjusterte’ TIPS-renter falt til 1,9%.

I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling. En liten nedgang i kredittpåslagene bidro utover den løpende kupongrenten. E&P var sterkeste sektor i februar. Kredittpåslagene var nær uendret i Europa, men opp i USA i februar.

Trumps annonsering av endringer i amerikansk handelspolitikk påvirket også råvaremarkedene i februar. Olje- (brent) og gassprisene (Dutch 1mo fwd) var ned. Konsekvensene av Trumps utspill er noe tidlig å fastslå, men en global handelskrig vil sannsynligvis gi lavere global vekst og være negativt for oljemarkedet. Trump ønsker å avgrense Irans oljeeksport for å fremtvinge forhandlinger rundt atomprogrammet og gjenoppbygge det amerikanske oljelageret som begge ville være tilstrammende for oljemarkedet. For de europeiske gassprisene påvirket utsikter til varmere vær enn normalt og en økt sannsynlighet for fred i Ukraina med påfølgende økt russisk gasseksport prisen negativt. Kobber styrket seg betydelig etter Trump satte søkelyset på amerikansk kobberimport og en stopp i chilensk kobberproduksjon etter det største strømbruddet på 15 år. Matråvarene ris, soyabønner og mais var ned. Det var også lakseprisen.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Another take-out – US large pharma Merck acquires Verona Pharma

    Yesterday, Merck announced that it will buy portfolio company Verona Pharma for approximately 10 billion USD. The price of USD 107 per ADS corresponds to a bid premium of 23%. By acquiring Verona, Merck will gain access to its treatment for chronic obstructive pulmonary disease (COPD), a drug which has shown strong launch and sales development.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar juni 2025

    Juni ble en god børsmåned både ute og hjemme. Oslo Børs nådde sin høyeste notering noensinne; fondsindeksen OSEFX steg med 3,9 % i juni og er opp med 14,7 % så langt i år. Den nordiske VINX indeksen steg med 0,6 % i juni og MSCI World steg med 3,0 % (begge målt i NOK). I USA steg S&P 500 indeksen med 5,0 % målt i dollar.

  3. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Smooth sailing beneath choppy waters

    Teamet har levert sterk aksjeavkastning over tid – i både krevende og skiftende markeder. I denne episoden forteller våre erfarne aksjeforvaltere hvordan de navigerer i en verden preget av støy, skiftende signaler og uro. Sindre Sørbye og Ole Dahl er i studio hos Albert Collett.

  4. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar mai 2025

    Mai måned viste en sterk utvikling i globale finansmarkeder, preget av økt risikovilje etter turbulensen i april. Verdensindeksen (MSCI World i NOK) steg 5,9 %, mens amerikanske aksjer, representert ved S&P 500 (USD), økte med 6,2 %. Oslo Børs (OSEFX, NOK) hadde også en positiv måned med en oppgang på 5,3 %, drevet av bred sektoroppgang hvor spesielt energi og finans bidro sterkt, mens sektoren defensivt konsum trakk ned, hovedsakelig på grunn av svak utvikling innen lakseoppdrett. Norden (VINX Index, NOK) steg markedet med 2,6 %, hvor industri og finans var de største positive bidragsyterne, mens eiendom bidro negativt.

  5. Arctic Asset Management -

    The take outs in biotech continues

    Sanofi acquires Arctic Aurora LifeScience portfolio company Blueprint Medicines.

    On 2 June 2025, the French pharmaceutical company announced its agreement to acquire the Boston-based biotech company Blueprint Medicines in a deal valued at 9.5 billion USD. The acquisition centres on Blueprint's flagship drug, Ayvakit (avapritinib), which is the only approved treatment for advanced systemic mastocytosis in both the EU and the US.