Markedskommentar September 2023
Norsk oppgang drevet av energi
Historisk er september svakeste måned i aksjemarkedet, og denne måneden var intet unntak. Nordiske VINX benchmark falt med -1,7 % (målt i NOK), MSCI World falt med -4,4 %, og amerikanske S&P 500 falt med -4,9 %. Hovedindeksen på Oslo Børs steg med +2,8 % og nådde ny ‘all-time high’, løftet av aksjer innen olje og energi. Blant sektorene i Norden var energi og kommunikasjonstjenester inkludert telekom på topp, mens kraftforsyning og eiendom kom på bunn. I USA var tema i markedet bl.a. renteoppgang, streik ved bilfabrikkene, og budsjettforhandlinger.
Lange renter steg mer enn korte renter i september. Rentekurven ble dermed mindre ‘invertert’, ikke ved at korte renter falt, men ved at lange renter steg. Dette indikerer at markedet tror på renter som er ‘higher for longer’, men også mindre sannsynlighet for svak økonomisk vekst. Amerikansk årlig BNP-vekst for 2. kvartal ble rapportert til 2,1 %. Amerikansk 10-årig statsrente hoppet fra 4,1% til 4,6%. Norsk 10-årig statsrente steg fra 3,8 % til 4,0 %, mens 3 måneders NIBOR-rente var flat på 4,7 %.
Riksbanken i Sverige og Norges Bank hevet renten. Som forventet hevet Norges Bank med 25 basispunkter til 4,25 %. Mer uventet var det at renten «trolig» heves ytterligere 25 basispunkter i desember. Og banken skriver at «trolig vil det være behov for å holde renten oppe en god stund fremover». Svenske Riksbanken hevet også renten med 25 basispunkter til 4,0 %, og rentebanen viser at den kan komme til å heves ytterligere. Norske og svenske kroner stryket seg med 2-3 % mot euro i september. I USA holdt FED styringsrenten uendret, mens ECB økte med 25 basispunkter.
Kredittmarkedet hadde en OK måned. I sum steg DNBs nordiske høyrenteindeks med 0,6 % i september. Obligasjoner spreadet litt inn i Norge og i Europa, men spreadet noe ut i Sverige og i USA. Energi og shipping er fremdeles relative vinnere, mens eiendom er utfordrende. Aktiviteten i det nordiske obligasjonsmarkedet er høy, med mange nye utstedelser.
Oljeprisen steg, mens andre råvarer var mer blandet. Saudi Arabia og Russland annonserte tidlig i september at de vil fortsette sine produksjonskutt ut året; dette inkluderer Saudi Arabias ekstrakutt på 1 million fat per dag. Brent olje for desember-levering steg fra 86 til 92 dollar per fat. Matvarepriser som hvete, ris og soyabønner falt med -5-6 % i september. Metallpriser var mer blandet, med 8 % oppgang for aluminium, 1 % oppgang for jernmalm, mens gull falt med nesten -5%.
Latest news
Arctic Asset Management - Markedskommentar april 2025
Nyhetsbildet i april var preget av sterke utspill fra president Trump der hans ‘Liberation Day’ tariff-annonseringer 2. april skapte ekstreme svingninger i finansmarkedene de påfølgende dagene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Liberation day - Når volatiliteten blir en mulighet
April har vært preget av nye tolltiltak fra USA, geopolitisk uro og uvanlig høy volatilitet i både aksje- og rentemarkedene. I denne episoden av Arctic Midt i Måneden får du innsikt i hva som rører seg i markedet – og hvordan vi håndterer det i våre porteføljer.
Arctic Asset Management - Markedskommentar mars 2025
Oslo Børs trosset svak global utvikling
Til tross for en svak måned på de globale børsene, steg den norske fondsindeksen OSEFX med 1,3 % i mars. Til sammenligning falt den amerikanske S&P 500-indeksen med 5,8 % målt i USD. Den globale aksjeindeksen MSCI World falt med 10,8 % målt i norske kroner, og med 4,6 % målt i USD. Den nordiske VINX Benchmark-indeksen (i NOK) falt med 10,5 %, i stor grad som følge av en kursnedgang på 27 % for Novo Nordisk.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!
Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.
I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.
Arctic Asset Management - Markedskommentar februar 2025
Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser
Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.