Markedskommentar November 2023

Beste måned for obligasjoner siden 1985!

Lange statsrenter falt kraftig i november; en reversering fra sterk oppgang i september og oktober. Dette ga en rotasjon i det norske og nordiske aksjemarkedet mot mer rentesensitive selskaper og sektorer, som eiendom, syklisk konsum, vekstselskaper og kvalitetsselskaper med høyere prisingsmultipler enn markedet. Aksjer innen olje og shipping falt. I Norden steg VINX indeksen med solide 7,0 % i november (målt i norske kroner), mens i Norge steg OSEFX indeksen med 2,9 %. S&P 500 indeksen i USA steg med hele 8,9 %. 

Etter bekymringer rundt høyt tilbud av lange statspapirer i USA, ble markedet beroliget av planen for nye utstedelser. Det amerikanske finansdepartementet planlegger mindre utstedelse av lange statsobligasjoner enn forventet i 2024. Noen dager senere kom amerikanske inflasjonstall for oktober, som viste vekst i konsumprisene på 3,2 % år/år mot 3,3 % forventet, og ned fra 3,7 % foregående måned. Ingen ytterligere renteøkninger prises inn av rentemarkedet i USA. Samtidig er veksten god, med endelig BNP-vekst for 3. kvartal på 5,2 %. I Euroområdet kom inflasjonen også inn lavere enn forventet på 2,4 % år/år mot 2,7 % konsensus. I Sverige holdt Riksbanken styringsrenten uendret, etter 50-50 sannsynlighet for en heving i forkant av rentemøtet. Amerikansk 10 årig statsrente falt fra 4,93 % til 4,33 % i november. Norsk 10 årig statsrente falt fra 4,09 % til 3,60 %. Norske og svenske kroner styrket seg med henholdsvis 3 % og 6 % mot amerikanske dollar.

Kredittmarkedet steg i november. DNBs nordiske høyrenteindeks var opp med rundt 1 %. Oppgangen var størst for eiendomsobligasjoner i Sverige, som har hatt svak utvikling tidligere i 2023. I Europa og USA kom kredittpåslagene enda mer ned enn i Norden, noe som i kombinasjon med lavere rentenivå, ga sterk avkastning. Globale markeder har overvekt av fastrentepapirer, mens det er overvekt av flytende rente obligasjoner i Norden.   

Resultatsesongen i Norden ble god for de største selskapene, men mer blandet for de små. Likevektet mellom 168 selskaper i VINX indeksen kom salget inn som forventet (+0,1 %), mens bunnlinjen var svakere (-2,5 %). Ser man derimot på de 25 største selskapene i indeksen, var både omsetning og bunnlinjen bedre enn forventet med henholdsvis 1,0 % og 4,2 %. Det var også en positiv kursreaksjon på rapporteringsdagen med 1,8 %. Resultatveksten er fortsatt god, med 15 % økt topplinje og 11 % økt nettoresultat år/år. Aksjer innen energi og finans overrasket på oppsiden, mens forsyning og eiendom overrasket på nedsiden. 

Brent oljepris for januar-levering falt fra 85 til 83 dollar per fat i november. Nederlandsk gasspris falt marginalt fra 13,8 til 13,1 dollar per mmbtu. Prisene på både kobber og jernmalm steg med 4 %, mens aluminiumsprisen falt med -4 %. Matvarepriser som hvete, soya og ris steg med henholdsvis 3 %, 4 % og 8 %.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Mars 2024

    Mars ble en bra børsmåned internasjonalt, og det var bredde i oppgangen med alle sektorer i S&P500 og nær alle sektorer på Oslo Børs og i Norden opp. En god måned også for kreditt, med stigning i DNBs Nordiske High Yield indeks og fall i kredittpåslagene både i USA og Europa. Sentralbankene signaliserte reduserte forventninger til fremtidige rentekutt, og ble mer tydelige på når første rentekutt kommer. Markedet priset som følge inn færre rentekutt enn tidligere.