Markedskommentar mars 2025
Oslo Børs trosset svak global utvikling
Til tross for en svak måned på de globale børsene, steg den norske fondsindeksen OSEFX med 1,3 % i mars. Til sammenligning falt den amerikanske S&P 500-indeksen med 5,8 % målt i USD. Den globale aksjeindeksen MSCI World falt med 10,8 % målt i norske kroner, og med 4,6 % målt i USD. Den nordiske VINX Benchmark-indeksen (i NOK) falt med 10,5 %, i stor grad som følge av en kursnedgang på 27 % for Novo Nordisk.
Sterk oppgang i norske og svenske kroner
I mars styrket både den norske og svenske kronen seg betydelig, med en oppgang på nær 7 % mot amerikanske dollar.
Uforutsigbar amerikansk handelspolitikk
Donald Trump varslet en ny “Liberation Day” 2. april, med omfattende innføring av tollsatser og handelshindringer. Det er allerede innført 25 % toll på biler importert til USA. Mars startet med en gjeninnføring av 25 % toll på varer fra Mexico og Canada, men disse ble raskt reversert for varer som oppfyller opprinnelsesreglene i USMCA-avtalen. Presidentens uforutsigbare handelsstrategi skaper betydelig usikkerhet, og tariffer fremstår som en kjernekomponent i USAs nye handelspolitikk. Gjengjeldelsestiltak fra handelspartnere er ventet.
Kapitalstrømmer – Ut av USA og teknologi
Så langt i år har det vært betydelige kapitalstrømmer ut av dollar, teknologiaksjer og det amerikanske aksjemarkedet generelt. Amerikanske aksjer (S&P 500) er ned 4,6 %, og teknologisektoren innenfor samme indeks har falt hele 12,8 %. I kontrast har Euro Stoxx 50 steget med 7,1 %, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong er opp 15,3 %. Samtidig har euroen styrket seg med 4,5 % mot USD.
Det er tegn til svekkelse i den amerikanske økonomien:
- Forbrukertilliten falt til 92,9 i mars – det laveste nivået siden januar 2021 og under forventningene på 94,5.
- Inflasjonsjustert privat konsum økte kun 0,1 % i februar, etter nedgang i januar.
- Atlanta Fed sin «GDPNow»-modell estimerer nå en negativ BNP-vekst på -0,5 % for 1. kvartal 2025.
Sterk utvikling for hjemmemarkedsorienterte aksjer i Norden
I en urolig global kontekst har nordiske aksjer med stor lokal inntektsandel prestert godt, spesielt innen telekom, konsumvarer, bank og forsikring. Eksempler i det norske markedet inkluderer Telenor, Orkla, Gjensidige og DNB. Samtidig har prisingen på disse aksjene økt noe, målt ved multipler.
Ulike kredittbevegelser regionalt
Høyrentekredittpåslag økte i mars med omtrent 60 basispunkter i USA og 43 basispunkter i EU, til henholdsvis 340 og 327 bp. I Norden var påslagene mer stabile, med en økning på kun 5 bp til 415 bp. Dette bidro til en positiv avkastning på +0,7 % for nordisk høyrente i mars, sammenlignet med -1,0 % i USA og -0,8 % i Europa.
Sentralbanker og rentebeslutninger
- ECB senket innskuddsrenten med 25 basispunkter til 2,5 %, som forventet. Banken uttalte at pengepolitikken nå er «meningsfullt mindre restriktiv», noe markedet tolker som en mer «haukete» tone.
- Norges Bank holdt styringsrenten uendret på 4,5 %. Markedet hadde på forhånd stor usikkerhet rundt beslutningen, men priset i liten grad inn et kutt. Kjerneinflasjonen for februar var overraskende høy, med 3,4 % år/år mot forventede 2,9 %.
- Federal Reserve holdt også renten uendret, men signalisert to rentekutt i løpet av året. Den amerikanske 10-årige statsrenten forble nærmest uendret.
I det norske rentemarkedet falt 3M NIBOR til 4,45 % tidlig i mars, men steg igjen til 4,57 % ved månedsslutt, delvis som følge av fraværet av rentekutt.
Råvaremarkedet: Gull i front
CRB råvareindeksen steg med 2,8 % i mars.
- Kobberprisen økte med 3,4 %, mens også nikkel og sink viste positiv utvikling. Aluminium falt noe.
- Oljeprisen hadde en marginal oppgang.
- Gullprisen steg markant med 9,6 %, og er hittil i år opp hele 19,0 %.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Liberation day - Når volatiliteten blir en mulighet
April har vært preget av nye tolltiltak fra USA, geopolitisk uro og uvanlig høy volatilitet i både aksje- og rentemarkedene. I denne episoden av Arctic Midt i Måneden får du innsikt i hva som rører seg i markedet – og hvordan vi håndterer det i våre porteføljer.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!
Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.
I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.
Arctic Asset Management - Markedskommentar februar 2025
Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser
Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.
Arctic Asset Management - Markedskommentar januar 2025
Innsettelsen av President Trump, forventninger om økte tollsatser i viktige regioner og AI-nyheter preget markedet i januar. Det globale aksjemarkedet hadde en sterk åpning på året med verdensindeksen opp 3,8 % målt ved MSCI World Index (NOK) og fortsatte med det den gode utviklingen fra fjoråret.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Signaler eller støy? – hvordan jobber forvalterteamet med all informasjon som er tilgjengelig
Innsettelse av Trump som president i USA, «drill, baby, drill», alle presidentens menn (og kvinner), og rapporteringssesong i markedet. Hva er signaler og hva er støy, spør Albert Collett når han har besøk i studio av aksjeforvalter Sindre Sørbye og renteforvalter Vegard Kjølhamar.