Markedkommentar August 2023
Det nordiske aksjemarkedet steg (i NOK) i august hovedsakelig som følge av 17% oppgang for tungvekteren Novo Nordisk, som vekter rett i underkant av 20% i Vinx-indeksen. Oslo Børs fondsindeks, S&P 500 og verdensindeksen falt alle noe tilbake.
I Norden generelt var det aksjer innen helse, energi og teknologi som gikk sterkest i august. Aksjekursen til Novo Nordisk steg kraftig etter at selskapet annonserte resultater fra kliniske studier. Studien som inkluderte hele 17.600 pasienter, viste at slankemedisinen Wegovy reduserte risikoen for alvorlige hjerteproblemer og hjerterelatert død med 20%. Novo Nordisk var ved månedsslutt Europas største selskap målt i markedsverdi etter en oppgang på 68% det siste 12 måneder. De svakeste sektorene i Norden var industri, syklisk konsum og kraft.
Rapporteringssesongen i Norden var totalt sett svak med flere skuffelser enn positive overraskelser relativt til analytikernes forventninger. Aksjekursene reagerte i gjennomsnitt mer negativt til resultatslippene enn man har sett på en god stund. Både selskapene selv og analytikerne har i ettertid tatt ned sine resultatestimater for 2023 og 2024.
Preliminære PMI’er er forventet å ha svekket seg i august med global PMI ned til under 51, noe som er tredje måned med svekkelse. Industri (manufacturing) PMI har vært på den svake siden i lengre tid, mens tjeneste-PMI svekket seg betydelig under måneden. Lønnsveksten holder seg på sterke nivåer. I USA viste Atlanta Feds siste lønnsvekstundersøkelse 5,7% årsvekst i juli, opp ifra juni.
Konsumpriser i den vestlige verden holder seg fortsatt på høye nivåer. Den amerikanske konsumprisindeksen har imidlertid falt betydelig tilbake de siste månedene, men var noe opp til en årstakt på 3,2% i juli. Kjerne-KPI falt til 4,7%. Under sentralbankkonferansen i Jackson Hole fortsatte Jerome Powell å minne om at det er Feds jobb å få inflasjonen ned til 2%-målet, men at de nå kan gå mer forsiktig fram gitt siste tids utvikling.
I Norge falt KPI og kjerne-KPI til hhv 5,4% og 6,4%. Norge hevet styringsrenten med 25 bp til 4,0% og signaliserte nye 25 bp i september. Markedet spekulerer i ytterligere en heving før toppen er nådd.
Etter at stimulansetiltak økte pengemengden i den vestlige verden voldsomt under pandemien, så har den siste tids innstrammende pengepolitikk gjort at pengemengdeveksten har kommet kraftig ned. Veksten i pengemengdeaggregatet M2 har i Norge steget 1% det siste året, men er ned 0,9% siste tre måneder. Kredittveksten var ned til en årstakt på 4,2% i juli. I USA var pengemengden (M2) ned 3,5% år-over-år. Sterk negativ pengemengdevekst er ytterst sjelden og har vært forbundet med kraftig tilbakegang i økonomien.
Lange statsrenter steg i USA og Sverige, mens de falt marginalt tilbake i Norge og Tyskland i august. De fleste rentekurver holdt seg dog på nivåene som ved inngangen til måneden. De amerikanske og norske rentekurvene er inverterte, og rentemarkedet signaliserer dermed resesjon. En fallende rentekurve gjør det krevende for banker, som låner ut langt og finansierer seg kort, å opprettholde rentemarginen. Bankene holder innskuddsrenter på et lavt nivå for å kompensere for dette. Likviditetsfond og obligasjonsfond fremstår nå mer enn noen gang som et attraktivt alternativ til bankinnskudd. DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks fortsetter sin sterke utvikling og var opp 1,3% i august og 7,5% så langt i år. Lån til shipping og oljerelatert virksomhet har gitt best avkastning så langt i 2023. Kredittpåslagene kom noe ned i Norden, mens europeiske og amerikanske kredittpåslag steg noe.
Blant råvarene hadde energi en god måned i august. Naturgassprisen fortsetter å være volatil, men var opp betydelig i august etter svak utvikling det siste året. Selv om Australia normalt ikke er en LNG tilbyder til Europa, så har en arbeiderkonflikt på to LNG-prosjekter i Australia, som utgjør 5% av globalt LNG-tilbud, antakelig vært med på å stramme til prisbildet den siste måneden. Oljeprisen steg etter at spekulasjoner om videre produksjonskutt fra OPEC+, viss produksjon allerede er på et toårs bunnpunkt.
Den norske kronen fortsatte å svekke seg relativt til euro, dollar og gull i august.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI
Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.
Arctic Asset Management - Markedskommentar oktober 2024
De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesongen, hett kredittmarked, USA og valget
I denne utgaven av Midt i Måneden har Albert Collett fått besøk av renteforvalter Cathrine Foyn og aksjeforvalter Ole Dahl. Sammen tar de en runde på det brennhete kredittmarkedet, USA og det forestående valget, og resultatsesongen så langt.
Arctic Asset Management - Markedskommentar september 2024
Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK).
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?
Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?
I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.
Arctic Asset Management - Markedskommentar August 2024
De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.