Månedskommentar April 2023

Aksjemarkedene beveget seg i riktig retning i april. Nordiske kvartalsrapporter har i sum så langt vært bedre enn ventet. Innenfor industrisektoren har både marginutvikling og ordreinngang gjennomgående vist seg sterk. De store nordiske bankene har også vist en solid inntjeningsutvikling. 

Aksjer innen kommunikasjonstjenester, legemidler og eiendom ledet an i Norden (MSCI Nordic). Innen kommunikasjonstjenester leverte Telia bedre resultater enn forventet og forventningene til Kahoot ble oppjustert før rapportslipp. De svakeste sektorene var teknologi, materialer og energi. Innen teknologi skuffet Nordic Semiconductor med langt svakere resultater og guiding enn forventet som følge av lavere etterspørsel.  

Bankkrisen fortsatte med First Republic som ble tatt over av FDIC, mens innskuddene ble videresolgt til JP Morgan. Regionbanken baserte seg i stor grad på innskuddsfinansiering og mistet på kort tid halvparten av disse, noe som gjorde at dens finansieringskostnad økte til uholdbare nivåer. 

Preliminære PMI’er utviklet seg noe blandet i april med relativt sterke tjeneste-PMI’er, men svakere manufacturing PMI’er. Global PMI ventes å ha nådd 54 og impliserer med det en vekst på rundt 4%. USAs ISM Manufacturing steg 0,8 til 47,1, noe bedre enn forventet, men fortsatt nær resesjonsnivåer. Etter noen sterke måneder etter gjenåpningen, falt den kinesiske innkjøpssjefsindeksen til under 50. Arbeidsledigheten fortsetter å være lav, og lønnsveksten holder seg på sterke nivåer, noe som underbygger fortsatt høy inflasjon. I Norge ble streiken løst med bedre vilkår for de lavtlønnede, mens den totale lønnsveksten ble uforandret på 5,2%. I USA viser Atlanta Feds siste lønnsvekstundersøkelse 6,5% vekst, mens BNP-rapporten for Q1 viste 5% vekst i lønnskostnad per enhet. 

Konsumpriser i den vestlige verden fortsetter på høye nivåer med noe blandet utvikling etter at energi- og matpriser (i USD) har falt tilbake den siste tiden, mens prisveksten i servicenæringer holder seg sterk. Den amerikanske konsumprisindeksen kom inn lavere enn forventet, mens kjerne-KPI fortsatte å stige, opp 5,6%. I Norge steg både KPI og kjerne-KPI til hhv 6,5% og 6,2%.  

Sverige og New Zealand hevet begge styringsrentene med 50 bp i april. Riksbankens beskjed om videre hevinger - i enten juni eller september – var mer forsiktig enn markedet hadde ventet seg, og korte renter falt derfor tilbake. 

Lange statsrenter beveget seg lite relativt til foregående måneder. Amerikanske tiårsrenter falt med 5 bp til 3,4%, mens tyske, norske og svenske steg med hhv 2 bp, 12 bp og 8 bp til hhv 2,3%, 3,1% og 2,3%. De amerikanske og norske rentekurvene er inverterte, og rentemarkedet signaliserer dermed resesjon. 

I kredittmarkedene fortsatte den sterke utviklingen siden starten på året, og DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks var opp 1,6% i april og opp 4,2% hittil i år. Oljesektoren var sterkest, mens eiendomssektoren var svakest. Internasjonalt så vi europeiske og amerikanske investment grade-kredittpåslag falle svakt tilbake. 

Råvareprisene utviklet seg svakt i april. Metallene – kobber, aluminium, sink og jernmalm - var alle ned. Matråvarene – hvete, ris, soyabønner og mais – det samme. Naturgassprisen i Europa fortsatte nedover etter at den nest varmeste vinteren i nyere tid i kombinasjon med høy import av LNG, førte til at det ble rapportert sesongmessig rekordhøye varelagre i starten av måneden. Oljeprisen var til motsetning noe opp etter at OPEC+ i starten av måneden overrasket med å annonsere kutt i produksjonen.  

Den norske kronen fortsatte å svekke seg i april. Uforutsigbare skatteendringer, høy vekst i offentlig sektor og svakere konkurransekraft er nok med på å forklare den lengre trenden. I april kan et mindre kutt i kronesalget enn ventet ha bidratt til ytterligere nedgang i nordmenns kjøpekraft. 

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar april 2025

    Nyhetsbildet i april var preget av sterke utspill fra president Trump der hans ‘Liberation Day’ tariff-annonseringer 2. april skapte ekstreme svingninger i finansmarkedene de påfølgende dagene.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar mars 2025

    Oslo Børs trosset svak global utvikling

    Til tross for en svak måned på de globale børsene, steg den norske fondsindeksen OSEFX med 1,3 % i mars. Til sammenligning falt den amerikanske S&P 500-indeksen med 5,8 % målt i USD. Den globale aksjeindeksen MSCI World falt med 10,8 % målt i norske kroner, og med 4,6 % målt i USD. Den nordiske VINX Benchmark-indeksen (i NOK) falt med 10,5 %, i stor grad som følge av en kursnedgang på 27 % for Novo Nordisk.

  3. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!

    Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.

    I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.

  4. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar februar 2025

    Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.

  5. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser

    Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.