Daniel born 5ptyvdo LX Y unsplash

Revolutionizing obesity treatment

Förekomsten av övervikt och fetma har stor inverkar på folkhälsa och därmed också på sjukvårdkostnader och nyttjande av resurser inom hälso- och sjukvårdssystem. Eftersom patienter genom livsstilsförändringar ofta slåss mot miljoner års evolution där våra kroppar är anpassade för att äta så snart tillfälle ges och gärna också kaloririk mat, har dessa typer av förändringar visat sig vara ineffektiva hos en stor del fetmapatienter. En begränsad andel av patienterna, främst de med störst övervikt har haft drastiska kirurgiska behandlingar som alternativ som sista utväg. De läkemedelsbehandlingar som tagits fram har visat sig varit ineffektiva och har ofta varit förknippade med oacceptable biverkningar. Fram till nu.

En ny läkemedelsgrupp, så kallade GLP-1 analoger började användas för behandling av typ 2 diabeter för cirka 20 år sedan, främst som ett nytt alternativ för att reglera insulin och blodsocker hos patienterna. När nästa förbättrade generation av GLP-1 analogerna nådde marknaden för några år sedan upptäcktes patienterna med typ 2 diabetes som tog dessa läkemedel började tappa kroppsvikt i en oväntat stor omfattning. Detta bidrog till att danska Novo Nordisk och amerikanske Eli Lilly startade omfattande kliniska studier för att fastställa viktminskningseffeken. Studierna har visat att läkemedlen hjälper många överviktiga patienter med eller utan typ 2 diabetes att tappa 15-20% av sin kroppsvikt under ett år. Eftersom biverkansprofilen i de flesta fall är goda för denna grupp läkemedel har sjukvården nu fått en nytt vapen mot fetmaepidemin som kan hjälpa miljarder patienter globalt.

Förutom viktminskningen i sig har stora studier även påvisat att GLP-1 analogerna motverkar många av de följdsjukdomar som följer efter fetma. Framkomsten av typ 2 diabetes bromsas, signifikanta skillnader efter behandling har visats vad gäller förekomsten av svåra och dödliga hjärt-kärlsjukdomar, leverskador har minskar väsentligt och symtom av knäartros minskar för att nämna några områden där hälsotillstånd förbättras med dessa läkemedel.

Tack var det stora intresset bland läkare och patienter har läkemedelsbolagen bakom de nya GLP-1 analogerna haft utmaningar initialt med att tillverka nog med läkemedel för att tillgodose efterfrågan. Men när tillverkningen av utbudet inom kort hunnit i kapp är det rimligt att anta att läkemedelsklassen kommer att ge stora positiva effekter som genomsyrar sjukvårdssystemen. Samtidigt ser vi nya läkemedelskandidater under utveckling av något mindre bolag som Zealand Pharma och Viking Therapeutics och av större spelare som Amgen vilka potentiellt kan förbättra användningen och effekterna ytterligare genom att närliggande läkemedelsmekanismer utforskas samt att nya typer av läkemedelsberedningar testas.