Research leads to more cancer survivors

Et økende antall rammes av brystkreft, men tidlig diagnose og nye behandlinger har heldigvis ført til at 9 av 10 overlever.

Oktober—måneden er viet til oppmerksomhet om brystkreft

Oktober er måneden for bevissthet rundt brystkreft symbolisert gjennom Rosa Sløyfe-aksjonen. Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Muligheten for å overleve og leve et godt liv etter brystkreft blir stadig bedre. Brystkreft, som diagnostiseres hos nesten 2,5 millioner mennesker årlig, har sett betydelige fremskritt i terapier og behandlinger. Tidlig diagnose har økt overlevelsesratene, spesielt i tilfeller der kreften er lokalisert. Vi kan takke forskning for at ni av ti lever fem år etter de fikk diagnosen.

Brystkreft liten

Fakta om brystkreft

  • Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i Norge.
  • I 2022 fikk 4 224 norske kvinner påvist brystkreft for første gang, noe som er 233 flere enn året før.
  • Også menn kan få brystkreft, og hvert år er det rundt 30 norske menn som får diagnosen.
  • Dobbelt så mange får brystkreft i dag sammenlignet med for 60 år siden.
  • Heldigvis er det også flere som overlever. 9av 10 kvinner som rammes er i live fem år etter diagnosen.
  • I Norge er det i dag over 57 000 personer som har blitt friske av eller som lever med brystkreft. Omlag 600 nordmenn dør av brystkreft hvert år.

Kilde: Brystkreftforeningen

Stort fokus på brystkreft i sektoren

Flere farmasøytiske og bioteknologi selskaper har over en årrekke viet mye ressurser på å utvikle stadig bedre medisinsk behandling utover kirurgi, stråling og cellegift. Selskapene forsker videre på nye medikamenter for å hjelpe kvinner rundt om i verden med bedre behandlinger og økt overlevelse. Blant de mest fremtredende selskapene innen utvikling av brystkreftbehandling finner vi store farmasøytiske selskaper som svensk-britiske Astra-Zeneca, sveitsiske Roche og Novartis og USA-baserte Gilead, som alle er selskaper vi har betydelige posisjoner i i vårt verdipapirfond Arctic Aurora LifeScience.

"Breast cancer is a hugely complex disease. Our research and solutions aim to further our understanding of breast cancer and improve outcomes for everyone affected by this disease."

- Roche

Tidlig diagnose er viktig

Heldigvis blir de fleste pasienter med brystkreft diagnostisert på et stadium der svulsten kun forekommer i en lokalisert del av brystet. Dette betyr at kirurgisk fjerning etterfulgt av strålebehandling eller medikamentell behandling for å fjerne eventuelle gjenværende, ikke-synlige, kreftceller ofte fører til helbredelige resultater.

Når svulstene sprer seg til nærliggende vev, lymfeknuter eller fjerne deler av kroppen (metastase), forverres prognosen med en 5-års overlevelse på bare 30% når kreften har spredt seg i kroppen. Når fremskredne sykdomsstadier oppstår, endrer behandlingsstrategiene seg, og så gjør også behovet for å redefinere sykdommen, da det nå er nøkkelen å forstå svulstens biokjemiske egenskaper for å administrere beste behandling. Brystkreft deles inn i tre distinkte undertyper med spesifikke medikamentelle behandlinger som passer for hver type.


Brystkreft tretypefcrr

Ulike typer brystkreft—ulike former for behandling

De tre kategoriene baseres på deres respons til behandlinger: hormonreseptor-sensitiv brystkreft, HER2-positiv brystkreft, og trippel-negativ brystkreft. For hormonreseptor-sensitiv brystkreft har medikamenter som Ibrance fra Pfizer gitt betydelige fremskritt i overlevelsesrate. I HER2-positiv brystkreft, har introduksjonen av medisiner som Herceptin fra Roche og Enhertu fra japanske Daiichi Sankyo i samarbeid med AstraZeneca forbedret behandlingsresultatene dramatisk. Trippel-negativ brystkreft, som er den vanskeligste å behandle, har sett innovasjoner som Trodelvy fra Gilead Sciences, et nytt medikament som har forbedret overlevelsesrater betydelig.

Uten navn Prese3ntasjon

Nyere forskning gir håp til trippel negative brystkreftpasienter

I september 2023 annonserte AstraZeneca og Daiichi Sankyo positive forskningsdata fra et nytt legemiddel hos pasienter som ikke kan opereres eller er metastatisk der standard hormonblokkerende terapi ikke lenger er tilstrekkelig behandlingsform. Forskningsdata viste en betydelig fordel i forhold til sykdomsprogresjon versus cellegift. Videre forskning og innovative produktutvikling hos farmasøytisk og bioteknologisk selskaper gir håp om bedre behandlingsalternativer for brystkreftpasienter i fremtiden.