Oppgangen fortsatte på børsene i Norge og Norden i august. I USA gikk S&P 500 indeksen til ny all-time high. Makrotallene har vært bedre enn fryktet de siste månedene. ‘Citi Economic Surprise index’ viser summen av positive og negative overraskelser i makrotallene i forhold til økonomenes forventninger. I august nådde indeksen sitt høyeste nivå siden oppstarten i 2003.

Råvareprisene har steget. Gullprisen gikk til nye rekord-nivåer i begynnelsen av august, kanskje som en sikkerhet mot sterk pengetrykking fra sentralbankene. Prisene på kobber og aluminium har mer enn hentet inn korona-fallet. Prisen på jernmalm fortsatte oppover. Typisk nok har styrken i råvareprisene sammenfalt med en svakere amerikansk dollar. Oljeprisen fortsatte å tikke oppover til 45.3 dollar per fat i august.

Selskapene leverte sterke resultater for 2. kvartal. I Norge og i Norden var det klar overvekt av store selskaper som leverte bedre tall enn forventet. De amerikanske teknologiselskapene leverte knall-sterke kvartalstall ved slutten av juli. Særlig leverte Apple og Amazon sterkt, med omsetning henholdsvis 14 og 9 prosent over konsensus. Teknologiselskapene har tjent på hjemmekontor og økt netthandel. Teknologi har vært beste sektor på børsene i Norden så langt i år.

Det er godt trykk i obligasjonsutstedelser i Norden nå etter sommeren. Flere selskaper innen eiendom og shipping refinansierte i august. Kredittmarkedet hadde en god måned, med oppgang for både høyrenteobligasjoner og investment grade. Norges Bank kom med få nye signaler på sitt rentemøte i august, og gjentok at styringsrenten vil ligge på 0 «en god stund fremover». I USA annonserte Federal Reserve en justering av inflasjonsmålet. Man åpner nå for en inflasjon høyere enn 2 prosent, i perioder etter at inflasjonen har vært under dette målet.

Viktige tema fremover blir USA-valget og konflikten med Kina. Joe Biden leder på meningsmålingene før valget den 3. november. Men, som i 2016 er utfallet fremdeles usikkert. Aksjemarkedet virker relativt avslappet til valget. Både Trump og Biden oppfattes som næringsvennlige. USAs konflikt med Kina fortsetter derimot med full styrke, med forestående forbud mot de kinesiske appene WeChat og TikTok. For TikTok ønsker Trump-administrasjonen å tvinge gjennom et salg til amerikanske eiere. Huawei ilegges også betydelige restriksjoner fra amerikansk side. På tross av dette bekreftet USA og Kina i august planlagt gjennomføring av fase 1 av handelsavtalen.